Vannak, akik szeretnek költözni, és vannak, akik nem. Vannak, akik gyakran váltják lakóhelyüket, és vannak, akik életük során csak egyszer vagy kétszer teszik ezt meg. Bármennyire is szívesen költözik valaki, nem tagadhatjuk meg a tényt, hogy a költözés stresszes élethelyzet. Ez része ennek az élethelyzetnek. Azonban tehetünk néhány dolgot annak érdekében, hogy a stressz szintjét csökkentsük, és ne váljon elképesztően stresszes tapasztalattá.

A költözés és lakásfelújítás általában jó dolgok. Az ember vágyik rá, hogy új, szebb vagy nagyobb lakásba költözzön. Vagy akár új helyre, városba vagy országba, remélve, hogy ott találja meg, amit keres. Néha azonban az ember nem a legjobb okok miatt költözik, például válás, lakáshitel csődje vagy kilátástalanság miatt. Az ilyen esetekben a költözési folyamat rendkívül stresszes lehet, akár kétszeresen vagy háromszorosan is. De bárhogy is legyen, maga a költözés mindig megterhelő lelkileg. Egyik vezető stresszforrás a szeretett személy elvesztése és a válás után áll, rögtön a halál után. Mert a stressz nem csak negatív eseményekből fakad, hanem bármilyen gyökeres változásból, újdonságból is.

Ha már tapasztaltál költözést az életed során, vagy ismered ezt a stresszlistát, és éppen előtted áll egy költözés vagy lakásfelújítás, akkor készülj fel arra, hogy stresszes időszak vár rád. Egyénileg vagy családi szinten be kell csomagolnod, rendbe kell tenned a dolgokat, és eltüntetned kell mindent, ami szállítható vagy eldobható. Mindezt a mindennapi életed mellett kell megtenned, beleértve az iskolába járást és a munkába járást is. Azok számára, akik szabadságot vesznek ki, a pihenésre sem marad idő. Emellett sok lelki teher is felhalmozódik: a felújítás befejezési ideje, a pénzügyi kérdések, az elhagyott barátok és ismerősök miatti szorongás mind hozzájárulnak a stresszhez.

A napi rutinok és automatikus cselekedetek általában biztonságot nyújtanak. Ezek is megváltoznak, amikor költözöl. Reggelente most másfelé kell indulnod a fürdőszobába, nem mehetsz el a szokásos pékségbe zsemléért, és ha a munkahely vagy iskola messze van, az iskolatársak és kollégák is mások lesznek.

Mivel a világ szerte a költözés általános stresszforrást jelent, sok pszichológus és tanácsadó már összegyűjtötte a gondolataikat arról, hogy mit lehet tenni a stressz csökkentése érdekében. Íme 8 tipp, amelyeket érdemes fontolóra venni:

Kezdd korábban, mint gondolnád

A költözés napja mindig gyorsabban közeledik, mint hinnéd. Ha azt hiszed, két hét alatt összepakolsz mindent, akkor tervezd inkább négy hétre. A tárgyak hihetetlenül sokasodnak a költözés során, így ha azt hiszed, hogy húsz doboz elég, akkor szerezz negyvenet.

Tartsd fenn egy védett területet a lakásban

Amikor elkezded a csomagolást, alakíts ki egy helyet a lakásban, ahol a mindennapi életedhez szükséges dolgok maradnak. Például az ebédlőasztal, ahol beszélgethetsz este, vagy egy olvasósarok. Ne hagyd, hogy a dobozok elárasztsák az egész lakást.

Ne hagyd abba a hobbidat

Ha van olyan tevékenység, amit rendszeresen csinálsz, és örömöt szerez, ne hagyd abba a költözés előtti vagy utáni időszakban. Ne pakold el a hozzá szükséges eszközöket túl korán. Ha például festesz, hagyd a festéket elől, és ha edzel, akkor is hagyd ki a szükséges felszerelést. Ezek a tevékenységek segíthetnek levezetni a stresszt.

Készülj fel arra, hogy időnként furcsán viselkedsz

A költözés stressze gyakran kihozza az emberből a legrosszabbat. Elfogadhatod, hogy ilyenkor könnyen felpuffadhatsz, és ez vonatkozhat a házastársadra, gyerekeidre vagy másokra is. Legyél empátiával és megértéssel a körülötted lévők felé, és ne vádold magad hosszan azért, ha néha túlérzékeny vagy.

Ha hajlamos vagy lelki egyensúlyhiányra, az most felütheti a fejét

Ha hajlamos vagy szorongásra, depresszióra vagy más lelki problémákra, a költözési folyamat előhozhatja ezeket a tüneteket. Elfogadhatod ezt a tényt és próbálj készülni rá. Ha teheted, hagyd egy hétig az előző és az új lakásod is a birtokodban, hogy ne kelljen sietned a költözéssel.

Kérj és fogadj el segítséget

Sokan nehezen kérnek segítséget, de a költözéskor érdemes ezen változtatni. Barátok, családtagok vagy kollégák segíthetnek a költözésben. Ha segítséget kérsz, próbálj meg konkrét feladatokat adni nekik, hogy könnyen el tudják végezni.

Készíts listát az új lakás pozitívumairól

Kezdd el összegyűjteni, miért lesz jó az új lakásod. Nézz körül a környéken, és jegyezd fel, mi minden lesz pozitív az új helyen. Ha néha elveszted az optimizmusod, olvasd el ezt a listát.

Tervezd meg a baráti találkozókat

Ha messzire költözöl, mindenki szeretne még egy utolsó találkozót. Jó ötlet előre beütemezni ezeket a találkozókat az időbeosztásodban.

Kategóriák: Blog